Kakovostni prenosniki za vse potrebe

Kako poiskati zmogljiv prenosnik?

Prenosniki postajajo nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi za dom, saj nam zagotavljajo številne prednosti. Prenosni računalniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate pomembne stvari ves čas na dosegu roke. Ravno tako prenosni računalniki zaradi svoje optimalnejše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za svoje delovanje porabijo manj energije kot stacionarni računalniki. Prenosniki se med sabo razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju pravega prenosnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega najti primeren prenosnik, ki vam bo zagotovil optimalno zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Poceni prenosniki najvišje kakovosti

Prenosniki se delijo v raznovrstne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kakovosti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih karakteristikah. Glede na množičnost ponudbe boste z nekaj premišljenega iskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosne računalnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kakovost in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal brezskrbno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po CPU-jih in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter je prenosni računalnik in koliko programov se lahko hkrati nemotenoizvaja. Delovni pomnilnik označujemo v Gigabytih in več Ram-a pomeni hitrejši ter bolj odziven računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 4 GB spomina naprej ter 2-jedrni procesor s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri nakupu prenosnega računalnika ali , je velikost trdega diska. Trdi disk je mesto, kamor shranjujete vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer večinoma med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo pritegnila, ko boste iskali primerenprenosni računalnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je odličen tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 palcev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnega računalnika.

Še eden izmed ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko želite s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosni računalniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosniki tehtajo 1,2 kilograma ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je optimalna izbira za vas klasičen vsestranski prenosnik, ki običajno tehta približno 2,6 kilograma.

Še zadnji izmed najpomembnejših dejavnikov, ki na začetku vplivajo na vašo izbiro prenosnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za videokartice, kakršne so vgrajene v navadnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh različicah, kot integrirana grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosniki in vzdržljivost njihove baterije

Ob izbiranju prenosnika ključno vlogo zagotovo igra tudi vzdržljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za varčevanje baterije je optimiziranje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko občutno podaljšate delovanje baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklapljanje velikih porabnikov energije, kot so mrežne povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih uporabno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za izboljšanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in tako preprečite konstantno vrtenje trdega diska.

Kadar prenosnega dalj časa ne uporabljate, je dobro, da baterije polnite do 80-odstotne operativnosti ter jo skupaj s prenosnim računalnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosniku omogočili maksimalno življenjsko dobo.

<< Domov